My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, November 27, 2007

Ngugi wa Thiong'o: Variksen velho

"Variksen velhon" Aburíria on Kenia ja Valtias on Daniel arap Moi, Kenian presidentti 24 vuoden ajan. Ngugi wa Thiong'o kirjoitti ennen nimellä James Ngugi; häneltä on suomennettu kirja "Nisun jyvä", jota en ole lukenut.

Samaan aikaan, kun Daniel arap Moi nousi presidentiksi Ngugi joutui vuodeksi vankilaan ilman oikeudenkäyntiä (sattumaa? Valtiasmaisuutta?). Hän pakeni ensin Englantiin ja sitten Yhdysvaltoihin. Vuonna 2004 Ngugi teki kuukauden pituisen Itä-Afrikan-matkan ja pysähtyi myös Keniassa. Siellä hänen asuntoonsa murtauduttiin, tietokoneensa varastettiin ja hänet ja hänen vaimonsa pahoinpideltiin. Ei ihme, että hän suivaantui, palasi Yhdysvaltoihin ja kirjoitti "Variksen velhon".

Kirja on avoimen poliittinen, mutta se on helppo unohtaa tarinan kiemuroissa. Afrikassa elää vahva suullinen tarinaperinne, ja sen huomaa kirjasta helposti silloinkin, kun kirjoittaja ei suoraan puhuttele lukijoitaan, kuten tässä katkelmassa:

Tulkaa kaikki paikalla olleet tänne ja auttakaa meitä kertomaan siitä, mitä Valtiaan Yhdysvaltain-vierailusta seurasi. Tämä tarina vaatii monta kieltä merkitystään valaisemaan, sillä kukaan meistä ei ollut yhtä aikaa Aburíriassa ja Amerikassa.

Tarina alkaa, kun valtias päättää rakentaa Aburíriaan uuden Baabelin tornin ja hankkia Globaalipankilta siihen tarvittavat varat. Tai se alkaa siitä, kun työtön nuorukainen Kamiti koettaa saada työpaikan toimistossa, jossa työskentelee sihteerinä Nyawira, salaisesti vastarintaliikkeen jäsen, ja Nyawiran esimies nöyryyttää huvikseen Kamitia.

Kamiti luopuu työnhausta, vaihtaa vaatteensa ryysyihin ja menee kerjäämään hotellin eteen, jossa Globaalipankin edustajat majailevat. Kerjäläisten valtavassa laumassa on myös Nyawira, salaa tarkkailemassa edustajia. Poliisi saa käskyn ajaa norkoilevat kerjäläiset hittoon turmelemasta kaupunkikuvaa. Yksi poliisi ajaa tarmokkaasti kahta kerjäläistä, joilla on nyytit mukanaan. Hän uskoo heidän kerjänneen nyytintäydeltä rahaa, ehkä jopa dollareita, ja aikoo ryöstää heidät. Nyyteissä ovat Kamitin ja Nyawiran kaupunkipuvut. He pääsevät piiloon Nyawiran asuntoon, mutta poliisi ei luovuta, vaan koputtelee ovia. Silloin Kamiti muistaa, että lapsena kylässä hän huvikseen teki velhonyyttejä ja pelästytti naapurit. Nytkin hän tekee nyytin, ripustaa sen oveen ja nyytin viereen uhkauksen:

VAROITUS! TÄMÄN KIINTEISTÖN OMISTAA VELHO, JOKA VOIMILLAAN PUDOTTAA HAUKAT JA VARIKSETKIN TAIVAALTA. JOKA TÄHÄN TALOON KAJOAA, ON TUHON OMA. NÄIN LAUSUU VARIKSEN VELHO.

Uhkaus toimii, mutta seuraavana päivänä poliisi tulee pelokkaana takaisin pyytämään taikaa turvakseen. Siitä alkaa Variksen Velhon koko Aburíriaa järisyttävä ura. Melkoinen tarina ja vie lukijan - olin vähällä kirjoittaa "kuulijan" - mennessään. Näin on! Haki ya Mungu!0 Comments:

Post a Comment

<< Home