My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, October 10, 2007

Mercedes Lackey: Storm Breaking

Maagiset myrskyt -trilogian päätösosa. Kolmella taholla - Hardornissa, tasangoilla muinaisen velhon puoliksi tuhoutuneessa päämajassa ja Keisarikunnassa - etsitään keinoja selviytyä maagisista myrskyistä ja mahdollisesti estää ne ennen kuin koko alue tuhoutuu luonnonmullistuksessa. Erityisesti keisari Charlissin keisarikuntaan kiinnitetään huomiota, ja samaten herttua Tremanen yrityksiin saada Hardorn vakautetuksi.

Kässä osassa minua kiinnostaa eniten sen rinnakkaisuus nykymaailmaan - edellsiessä osassa Tremanen onelmat muistuttivat jonkun etäisen roomalaisen provinssin johtajien ongelmia, kun Rooman keisarikunta luhistui. Tässä vertaukseksi käy nykyinen, moderni yheiskunta, jonka ydinsota tai vastaava syöksee hetkessä keskiaikaan. Keisarikunta on hoitanut magialla lämmön, valon, kommunikaation, tavaroiden siirron ja kaiken muunkin. Nyt he joutuvat yhtäkkiä hevonen ja kärryt -systeemiin. Mercedes Lackey pohtii henkilöidensä kautta monia ongelmia ja niidenr atkaisuja - miten pidetään kurissa ruokamellakat ja keinottelijat, miten saadaan posti kulkemaan, kuinka huolehditaan vähäosaisista, miten pidetään armeija rauhallisena ilman sotilaskaappausta.

Toisaalta keisari Charliss haluaa tuhota valtakuntansa itsensä mukana yhdessä suuressa pamahduksessa, toisaalta vanha maagin torni on pullollaan aseita, joilla olisi sama vaikutus. Vertauskohta meidän maailmalle asevarastoihin ja riskeihin on ilmeinen. Valitettavasti meillä ei ole apunamme jumaluuksia, aarnikotkia eikä muitakaan Lackeyn luoman maailman apukeinoja.

No, täystuholta vältyttiin, mutta ei ilman menetyksiä päähenkilöiden osalta. Ei hassumpi päätös sarjalle.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home