My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, October 28, 2007

Karleen Koen: Kuin kuvastimessa

Koen kirjoitti tämän kirjansa ensin ja kun häneltä alettiin kysellä iäkkäästä Tamworthin herttuattaresta, päätti kirjoittaa hänen nuoruudestaan. Minä luin kuitenkin "Mustat enkelit" ensin, joten olen tutustunut Alice Verneyn elämään oikeassa järjestyksessä.

"Kuin kuvastimessa" kertoo Alicen tyttärentyttären Barbaran rakkaustarinan. Koenin henkilöt eivät ole mitään kiiltokuvia; lähinnä voimakastahtoisia, vahvatunteisia ja älykkäitä - aivan liikaa omaksi hyväkseen. "Kuin kuvastimessa" pursuaa heitä. Ei vain iäkäs Alice, vaan hänen tyttärensä Diana, rehevä, itsekeskeinen ja täysin moraaliton, ja myös Barbara, joka on päättänyt saada sen miehen, johon on rakastunut, vaikka koko maailma tielle tuppaisi - ja saakin, ainakin vähäksi aikaa. Yrjö IV:n ajan Eurooppa ei ollut ystävällinen paikka rakastuneille 15-vuotiaille.

Sen sai huomata myös ranskalainen kamarineito Therese, jonka Barbara palkkasi, ja Barbaran ystävätär Jane. Miehet kohtelivat heitä huonosti, mutta hetkittäin käy sääliksi niitä miehiäkin. Diana ei ole suvun ainoa juonittelija, hänen kälynsä Abigail yrittää myös kieroilla parhaan kykynsä mukaan. Eikä Therese ole ainoa palvelija, joka päättää ja määrää.

Tarina kutoutuu aikakauden suurten pörssihuijausten, John Lawn Ranskassa ja Etelämeren kuplan Englannissa, ympärille. Paperirahan aika ei vielä ollut tullut, mutta silloin, kuten nykyäänkin, ihmisten kohtalot pyörivät rahan ympärillä. Ei ihme, että pörssihuijausten mukana elettiin ja kuoltiin - ja naitiin, sanan kummassakin merkityksessä.

Koen näyttää kirjoittaneen jatkoa Barbaran elämäntarinalle; toivottavasti se saadaan pian suomeksi tai ainakin kirjastoon englanninkielisenä.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home