My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, July 23, 2007

Pekka Isaksson & Jouko Jokisalo: Kallonmittaajia ja skinejä

Rasismin aatehistoriaa. Mielenkiintoista - varsinkin siinä mielessä, että "rasismi" ja rotu eivät ole ihan sitä, mitä olettaisi. Ihmiset ovat määritelleet toisiaan niin monin tavoin - mm. uskonnolla - ja niin monista syistä - mm. oikeuttaakseen sosiaaliturvan pienennykset.

Suomalaiset eivät ole olleet ihan niin rasistisia kuin monet muut. Meidän luontaisesta jaloudestamme se ei johdu, vaan lähinnä siitä, että olemme aina saaneet kepin multaisen pään. Joka kerran, kun rasistit ovat lähteneet määrittelemään, suomalaisten on käynyt huonosti. Esimerkiksi Gobineau, jolla on suuri vaikutus vielä nykyäänkin:

Gobineaun kannalta yksi keskeinen teos oli saksalaisen Gustav Klemmin (1802-1867) 10-osainen "Allgemeine Kulturgesichte der Menschheit", jonka viimeinen osa ilmestyi vuonna 1852. Klemm jakoi teoksessaan ihmiskunnan aktiivisiin ja passiivisiin kansoihin sekä "rotuihin". Aktiivisten kansojen ja "rotujen" edustajat, jotka Klemm kuvasi "miehisiksi", olivat kehittäneet taiteen ja tieteen, kaupan ja merenkulun sekä perustaneet valtioita ja luoneet oikeusjärjestelmiä. "Passiivisten kansojen" edustajat olivat vastaavasti "naisellisia" eikä heillä ollut kulttuurisia ja poliittisia vaatimuksia ja tavoitteita. Aktiivisiin kansoihin ja "rotuihin" Klemm luokitteli mm. persialaiset, arabit, kreikkalaiset, roomalaiset ja germaanit. "Passiivisisten" ryhmä koostui mm. kiinalaisista, mongoleista, malesialaisista, neekereistä ja suomalaisista.


Tästä lainauksesta pidän, koska se panee niin sievästi paikoilleen paitsi suomalaiset, myös meidät naiset. Gobineau pisti suomalaiset lopullisesti paikoilleen ulkonäkötyypityksellä:

Keltaiseen rotuun Gobineau laski mm. mongolit, jotka hän kuvasi rumiksi sanoen, että Jumala oli halunnut tehdä mongoleista vain ihmisen luonnoksen. Mongolien lisäksi keltaiseen rotuun kuuluivat tataarit ja suomalaiset, jotka olivat Gobineaulle pohjoisen "neekereitä". Suomalaiset olivat tummanruskeaa, vinosilmäistä ja epämuodostunutta väkeä. Alkuperäiset suomalaiset olivat olleet antropofageja eli ihmissyöjiä.


Jos tuntuu, että Gobineau on vanhentunut, kannattaa muistaa, että aikakauslehti "Mankind Quarterly" mainostaa nettisivuillaan mm. Gobineaun filosofiaa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home