My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, July 25, 2007

Chris Turney: Luut, kivet ja tähdet

Turney on kirjoittanut ovelan kirjan iänmäärityksistä. Tyyli on pakinoivaa ja aiheet populistisia: kuningas Arthur, Torinon käärinliina, Kheopsin pyramidi. Egon Friedell muistaakseni määritteli tällaisen tyylin sanomalla, että tieto on piilotettu karamellin sisään; kun yleisö ahmii makeisen, he huomaamattaan nielevät myös kitkerän ytimen. Niin käy tämänkin kirjan kanssa.

Kaikki luvut ovat kiinnostavia, mutta mielenkiintoisin (minusta) oli luku kalentereista ja siitä, miten vaikeaa on ollut saada yhtäpitäviä ajanmäärityksiä. Tosin kaikki luvut sisälsivät uutta tietoa hilpeästi käärittyinä. Ei tietokirjan tarvitse olla raskas ollakseen - no, tietäväinen.

Kirja on ilmeisesti tarkoitettukin suurelle yleisölle, siinä viitataan koko ajan huolen kreationisteista ja siitä, miten hankalaa heidän disinformaationsa on torjua. Lukiessani netin keskustelupalstoja olen joutunut toteamaan, että huoli on aiheellinen. Toivottavasti tämä kirja tulee luetuksi - vaikka pelkään, ettei se päädy niihin käsiin, joihin pitäisi, vaan minun kaltaisilleni tiedefriikeille, jotka on jo käännytetty.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home