My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, April 01, 2007

Olavi Paavolainen: Kolmannen valtakunnan vieraana

Olavi Paavolainen oli kutsuvieraana kirjailijatapaamisessa vuonna 1936, olympialaisten ja Nürnbergin puoluepäivien aikaan. Olympialaisista hän myöhästyi, mutta kuvasi puoluepäivät.

Kannattaa muistaa, että vuonna 1936 Saksa ei vielä ollut aloittanut sotaa, vaikka oli juuri miehittänyt Reininmaan. Natsit olivat tohkeissaan "pohjoisesta ulottuvuudesta", koska heidän mukaansa Pohjois-Eurooppa muodosti yhdessä Saksan kanssa historiallis-myyttisen yhteyden. Siksi nämä kirjailijakutsutkin.

Olavi Paavolainen seurasi Saksan tilannetta ja puoluekokousta tarkkanäköisesti ja ironisesti kirjaten ylös sekä ilmeisen innostuksensa ja hiukan vastahakoisen ihailunsa loistavien ja suurellisten järjestelyjen vuoksi että melkoisen huvittuneisuutensa saksalaisten muinaisuuteen, metsän henkeen ja sen sellaiseen kohdistuneen arvostelukyvyttömän innostuksen johdosta.

Nürnbergin puoluekokous oli Paavolaisen kuvauksen mukaan kokonaan rakennettu yhden pääajatuksen ympärille - bolshevikkien vastustuksen. Se meni jopa täydestä sekä Paavolaiseen että saksalaisiin. Mahtoivat saksalaiset kummastua, kun Hitler teki liiton Stalinin kanssa!

Kannattaa lukea, jos kirjan jostakin kiinni saa, ja pitää koko ajan mielessään historian kulku. Jotenkin teki pahaa, kun Paavolainen ylistää näkemiään vanhoja, kauniita kaupunkeja ja rakennuksia, ja tietää, että ne tuhoutuivat alle kymmenessä vuodessa tästä vierailusta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home