My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, March 31, 2007

Stefan Einhorn: Aidosti kiltti

Kerrankin osui kirja ajoissa käteen niin, että voi suositella: tässä lahja ylioppilaille, äideille ja muille keväällä lahjoja saaville. Niin, ja voi sen lukea jokainen itsekin, omaksi hyväkseen.

Stefan Einhorn ei ainoastaan käsittele kiltteyttä positiivisena arvona ja älykkyyden muotona, hän myös tekee sen arkipäivän näkökulmasta. Etiikka muodostuu kirjassa jokapäiväisten valintojen sarjaksi - valinnat eivät vain koske elämän ja kuoleman kysymyksiä (työntäisitkö yhden ihmisen junan eteen, jos niin tehdessäsi pelastat viisi muuta, raiteilla seisovaa ihmistä) vaan pieniä arkipäivän valintoja (odotatko hissin ovella kuullessasi jonkun tulevan ulko-ovesta, vai astutko hissiin ja jätät perässä kulkevan odottelemaan hissiä).

Väärästä kiltteydestä annetaan myös esimerkkejä, jotka jokainen on nähnyt ympäristössään - toivottavasti ei peiliin katsomalla.

Englantilainen kirjailija ja filosofi Aldous Huxley sanoi elämänsä loppupuolella: "On hiukan noloa, että sen jälkeen kun on omistanut koko elämänsä ihmisyyden ongelmalle, käsittää loppuvaiheessa, että ei voi antaa muuta elämänohjetta kuin 'yrittäkää olla vähän kiltimpiä'"

0 Comments:

Post a Comment

<< Home