My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, March 25, 2007

Mirkka Lappalainen: Maailman painavin raha

Upea juttu, että yliopistoista löytyy ihmisiä, jotka osaavat kirjoittaa omasta alastaan mukaansatempaavasti, tarkkanäköisesti ja hauskasti. Vielä parempi, jos ala on sellainen, josta vähän tiedetään. Tällainen yhdistelmä on Mirkka Lappalainen ja Ruotsin 1600-luku. (Kuten Lappalainen huomauttaa, sellaista ilmiötä kuin Ruotsi-Suomi ei ollut ennen kansallisromantiikan aikaa - Suomi oli yksinkertaisesti osa Ruotsia, jopa läheisempi kuin Skåne, joka pitkään kuului Tanskalle.)

Kirjassa esitellään henkilöitä ja ilmiöitä, jotka eivät ole aivan ilmiselviä. Esimerkiksi Gertrud von Ungern on saattanut olla Suomen tunnetuin äkäpussi aikoinaan, mutta koulun historiankirja ei häntä esittele. Nyt selvisi sekin, miksi Ruotsilla oli käytössään maailman painavin raha.

Tällaiset kirjat muistuttavat, miksi historia on kiehtovin tieteenala toisin kuin monet koulussa vuosiluvuilla kiusatut uskovat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home