My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, March 06, 2007

Michel Houellebecq: H.P.Lovecraft

Tämä on ovela kirja. Nimestä voisi päätellä, että kyseessä on H.P.Lovecraftin elämäkerta. Eipäs olekaan - tai ei aivan. Kirja sisältää Stephen Kingin esipuheen, Michel Houellebecqin pitkän esseen Lovecraftin teoksista, hänen elämästään ja hänen kokemustensa vaikutuksesta teoksiin ja kaksi pitkää Lovecraftin novellia, "The Call of Cthulhu" ja "The Whisperer of Darkness". Epäilen, että Houellebecq on kääntänyt novellit ranskaksi esseensä tueksi, ja englanninkieliseen painokseen on otettu alkuperäiset. Ratkaisu on omalla tavallaan hyvä; jos Lovecraft on lukijalle vieras, hän voi itse verrata tekstejä Houellebecqin esseeseen.

Lovecraftin elämän ja tuotannon Houellebecq viiltää auki kuin kirurgi. Minä ainakin katson hänen töitään uusin silmin tämän luettuani. Olen aina pitänyt Lovecraftista (jos pitää nyt on oikea sana?)mutta en ole tällä tavalla ymmärtänyt hänen ajatuksiaan ja vaikutustaan. Houellebecqin havainnot Lovecraftin arkkitehtuurin palvonnasta, tieteellisen kielen tuomisesta kauhukirjallisuuteen ja aistivaikutelmien hänessä herättämästä inhosta ovat oivaltavia, ja Lovecraftin kokemukset New Yorkissa selittävät hänen rasisminsa ja koko elämää kohtaan kokemansa inhon. Näin Houellebecq kuvaa Lovecraftin suhtautumista värillisiin:

But in the presence of "negroes" he experiences an irrepressible reaction of his nervous system. Their vitality, their apparent lack of complexes or inhibitions, terrifies and repulses him. They dance in the street, they listen to music, rhytmic music... They talk out loud. They laugh in public. Life seems to amuse them, which is worrying. Because life is itself evil.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home