My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, March 20, 2007

Clifford Simak: Väliasema

"Väliasema" on ensimmäinen Simakilta suomennettu kirja (myöhemmin on saatu kaksi muuta). Voisi kai sanoa "valitettavasti", koska Book Studio oli taipuvainen rääpimään kirjansa. "Väliasemaan" ei sentään kovin pahoja virheitä ole lipsahdellut joitakin painovirheitä lukuunottamatta, kiitokset pätevälle kääntäjälle Matti Rosvallille.

Simakia joko rakastaa tai vihaa (kuten on sanottu kissoista). "Väliasema" on tyypillistä Simakia. Enoch Wallace palasi kotiin Amerikan sisällissodasta ja jäi yksin pitämään kotitaloaan. Sitten helteisenä päivänä hänen ovelleen tuli janoinen muukalainen ja he lyöttäytyivät puheisiin. Enoch huomasi olevansa Galaksin läpikulkuliikenteen väliaseman pitäjä. Hänen kotitalonsa muutettiin sisältä asemaksi, jonka kautta muukalaiset harppoivat planeetalta toiselle mystisillä matkoillaan. Enochin elämä kulki yksinäistä kulkuaan, kunnes viranomaiset tulivat huomanneeksi, että hän oli yli 120-vuotias, mutta ei päivääkään vanhemman näköinen kuin kotiutuessaan Appomattoxista. Niin kuin CIA ei olisi ollut tarpeeksi, paikallisista asukkaista tuli samalla kertaa harmia, kun Enoch antoi kodissaan suojan kuuromykälle tytölle.

Enoch on yksinäinen mies, jolla on aikaa pohtia sotaa, rauhaa ja maapallon tulevaisuutta, jota hän huomaa pitelevänsä käsissään. Simakin tuttuja teemoja lempeästi ja hiukan vanhahtavasti käsiteltyinä.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home