My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, February 11, 2007

Natalie Zemon Davis: Martin Guerren paluu

Martin Guerren tarina hakkaa kepeästi monet romaanit ja on vaivannut ihmismieliä kohta viisisataa vuotta. Davisin mukaan siitä on tehty vaikuttava elokuva - olisi hauska nähdä.

Lyhyesti: 1500-luvulla baskiperhe oli muuttanut Languedociin, pieneen Artigatin kylään. He menestyivät, ja niinpä perheen Martin-poika naitettiin 13-vuotiaana hyvän perheen suunnilleen saman ikäiselle Bertrande-tyttärelle. Liitto ei ollut onnistunut. Ensin Martin oli kahdeksan vuotta impotentti. Kun hän lopulta sai lapsen aikaan ja Bertrande synnytti pojan, Martin yhtäkkiä hävisi. Hänestä ei kuulunut mitään toiseen kahdeksaan vuoteen. Sitten hän yllättäen palasi. Hänet otettiin ilolla vastaan. Erityisen iloinen oli Bertrande, jonka kanssa välit nyt olivat onnelliset ja harmoniset, ja he saivat tyttären. Kolmen vuoden kuluttua Martinin setä (vanhemmat olivat kuolleet) alkoi suhtautua Martiniin epäluulolla. Heille tuli riita, kun Martin vaati tilejä nähdäkseen - setä oli hoitanut esikoisen, Sanxin, omaisuutta Martinin ollessa poissa. Pierre-setä yritti jopa murhauttaa Martinin. Se ei onnistunut, ja silloin Pierre keksi uuden ajatuksen - oliko Martin todella Martin vai huijari?

Syntyi oikeusjuttu. Ensimmäinen oikeusaste päätti, että Martin oli huijari, ylempi oikeus oli juuri toteamassa hänet oikeaksi mieheksi, kun toinen Martin Guerre ilmestyi paikalle.

Tarina on itsessään rittävän kummallinen, mutta Natalie Zemon Davis on penkonut laajalti molempien Martineiden ja myös jutusta kirjoittaneen oikeuden tuomarin taustoja. Hänen näkökulmansa on pitkälle myös Bertranden, vaimon, joka hyväksyi ensin palanneen miehensä ja sitten uudelleen palanneen miehensä.

Outo ja häiritsevä tarina, joka ilmeisesti vaivaa mieliä yhä - tämän päivän Artigatissa Martin Guerren tarinaa kerrotaan kuin hän olisi asunut naapurissa viime viikolla. Suosittelen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home