My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, February 01, 2007

Jason Goodwin: Janitsaaripuu

Taas yksi murhatarinaksi naamioitu historiallinen romaani (viittaan NONOon). Jälkisanojen mukaan Jason Goodwin on ollut jo pitkään kiinnostunut Ottomaanien valtakunnasta, ja Daisy Goodwinin neuvosta päätti lähestyä aihetta murhamysteerin kautta.

Murhista viis, "Janitsaaripuu" on monisyinen romaani Istanbulista (toi mieleen Orhan Pamukin "Mustan kirjan", vaikka Orhan kirjoitaa yli sata vuotta nuoremmasta kaupungista - vaikka mitä sata vuotta Istanbulin iässä merkitsee?)

Vuosi on 1836, päähenkilö eunukki Yashim ja ongelmina ovat kymmenen vuotta aikaisemmin kukistettujen janitsaarien uhkaava, varjoisa läsnäolo, haaremin ongelmat ja länsimaiden ja ikivanhan itämaisuuden Istanbulille aiheuttamat jännitteet. Kiehtovia ihmishahmoja, outoja syrjäkujia, historiallisia henkilöitä (haaremin valide on todellinen henkilö, Ranskan Josephinen serkku). Puolan suurlähettiläs, vaikka Puolaa ei enää ole, Venäjän lähettilään kaunis laiminlyöty vaimo, transvestiittejä, kaupustelijoita, parkitsijoita, kylpyläorjia ja kreikkalaisia merimiehiä pujahtelee tarinassa.

Varoitus: tämä kirja saattaa aiheuttaa riippuvuutta. Minulle sen tunnelma, sanoisinko 'maku', tuli uniin ja nyt se on liitetty niiden kirjojen joukkoon, jotka pitäisi saada omaksi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home