My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, February 23, 2007

Jared Cade: Agatha Christie katoaa

Jared Cade on valinnut Agatha Christie -elämäkertansa teemaksi kirjailijan katoamisen ensimmäisen avioliiton hajoamisen aikaan. Valinta antaa elämäkerralle jännitettä, vaikka Cade se hintana joutuu hieman keinotekoisestikin nostamaan katoamisen toistuvasti esiin myös Dame Agathan pitkän loppuelämän kuvauksessa. Toisaalta kuuluisat yksitoista päivää korostavat Dame Agathan elämän kesto-ongelmaa; hänen riippuvuuttaan peräkkäin kahdesta aviomiehestä, jotka molemmat pakottivat hänet omituisiin kolmioliittoihin; vaimo, mies, miehen rakastajatar. Soveliasta on myös, että mysteerien kuningatar onnistui rakentamaan omaan elämäänsä mysteerin. (Ja lisäksi - mitä mielenkiintoista on naisessa, joka vain istuu ja kirjoittaa kirjoja? Täytyyhän tarinaan vauhtiakin saada!)

Dame Agathan kirjojen vertaaminen hänen omaan elämäänsä luo kiinnostusta kyseisiin kirjoihin; taidan taas ottaa pikku jakson Christie-kirjoja (tämä tauti iskee silloin tällöin muutenkin). Mary Westmacottia en rupea lukemaan, vaikka salanimellä kirjoitetut romanssit kuinka valaisisivat kirjailijan elämää - rajansa kaikella.

Oivalsinpa tässä jotakin: Agatha oli ilmeisesti hyvin riippuvainen nainen - ei vain kahdesta, häntä huonosti kohtelevasta miehestä, vaan myös äidistään, ystävästään ja sihteeristään. Siihen nähden hänen kaksi kuuluisaa hahmoaan, Miss Marple ja Hercule Poirot, ovat yksineläjiä (vaikka Hercule ei saisi paljonkaan aikaan ilman omaa sihteeriään, miss Lemonia). Sopisiko ajatella, että Agatha kyllä tunsi riippuvuutensa ja kapinoi sitä vastaan?


0 Comments:

Post a Comment

<< Home