My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, January 22, 2007

Khaled Hosseini: Leijapoika

Tarina afgaanimiehestä, hänen vaikeasta suhteestaan isäänsä, ja erottamattomasta ystävästään, jonka hän petti ja sai myöhemmin havaita, että elämässä virheitä ei voi korjata.

Kirjan rakenteessa oli sellaista kömpelyyttä, että ajattelin sen perustuvan omaelämäkertaan. Sitten juoneen tuli symmetriaa, jollaista elämä ei järjestä. Katsoin, mitä kirjoittajasta tiedetään, ja arvoitus ratkesi.

"Leijapoika" on romaani, mutta sen tapahtumapaikat ja suuri osa päähenkilön muistoja ovat kirjoittajan. Asuinalue, jolla Amirin isän talo oli, elokuvateatteri, jossa hän kävi, leijataistelut, pako Pakistaniin ja afgaanien elämä Yhdysvalloissa ovat aitoja. Myös paluu Afganistaniin talibanien vallan jälkeen, tuho, joka oli kohdannut rakastettua kotimaata. Ilmeisesti jopa syyllisyydentunne on samaa, vaikka sen syy on toinen - Khaled Hosseini ilmeisesti kokee syyllisyyttä jätettyään maansa, mutta on kirjassa antanut päähenkilölleen persoonallisemman syyllisyyden aiheen.

Onnellisia loppuja ei elämässä ole - siitä kirjoittajalle piste. Piste myös Afganistanin pölynmakuisen maiseman kuvaamisesta niin, että sen suorastan maistaa, ja afgaanien yrityksessä tuoda Yhdysvaltoihin se elämänmuoto, josta he olivat ylpeitä, miten huonosti se Amerikkaan sopiikin.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home