My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, January 04, 2007

John Berendt: Venetsia - pudonneiden enkelten kaupunki

Kirjoitin vuonna 2005 odottavani Berendtin kirjaa suomeksi. Nyt se on tullut. Venetsia on sydämeni kaupunki (kahden turistimatkan jälkeen!), joten kaikki siitä kirjoitettu on kiinnostavaa. Berendt on myös tavoittanut melkoisen määrän kaupungin rikkaiden ja ylhäisten juoruja. Mutta - jotakin puuttuu.

John Berendt kerto kirjassaan, miten hän halusi tavoittaa sen Venetsian, joka on todella venetsialainen, ei turistien Venetsiaa. Jotenkin hän silti päätyi kirjoittamaan rikkaista, kuuluisista, erikoisista ja suureksi osaksi amerikkalaisista Venetsian asukkaista. Tässä tökkii. Missä ovat oikeat venetsialaiset? Missä on todellinen Venetsia? Onko olemassa todellista Venetsiaa? Ja kuka minä olen sitä kyselemään, turisti itsekin?

Tämä on ongelman ydin. Berendt on hurmaava juoruilija, mutta Venetsiaa ovat ehkä kuvanneet "oikeiden" venetsialaisten tasolta paremmin Michael Dipdin (Kuollut laguuni) ja Donna Leon; amerikkalaisia kumpikin.

Paras Venetsia-krija taitaa olla Hannu Raittilan "Canal Grande", jossa suomalaiset harhailevat vilpittömän hämmentyneinä Venetsiassa ymmärtämättä kaupungista höykäsen pölähtävää. Se on rehellisin toistaiseksi tapaamani Venetsia-kuvaus.

1 Comments:

Blogger Leda said...

Kyllä todellinen Venetsia on ihan olemassa. Parhaiten se löytyy kun on avoin ja vastaanottava. Venetsialaiset saattaa suhtautua aluksi nihkeästi, mutta kun he huomaavat että et ole päiväturisti joka ostaa kiinassa teetettyä krääsää vaan olet aidosti kinnostunut sillon pääset näkemään oikeaa Venetsiaa.

Terveisin Venetsia fani.

12:49 AM  

Post a Comment

<< Home