My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, January 26, 2007

Jari Hanski: Juutalaisviha Suomessa 1918-1944

Yksityiskohtainen tutkimus nimen mukaisesta aiheesta. Heti alkuun on ilo todeta, että tutkimuksen mukaan juutalaisviha on ollut Suomessa varsin vähäistä lukuunottamatta pientä äärioikeistolaista ja kansallissosialistista vähemmistöä. Seuraavaksi ilmoitan, että kirja paikka paikoin todella kutkutti nauruhermoja. Esimerkiksi kuvaus juutalaisista vapaamuurareina Lapuan liikkeen Aktivisti-lehdestä:

Hurjimpien väitteiden mukaan vapaamuurareita oli ollut koko ihmiskunnan historian ajan: Aatami, Nooa, Mooses ja Salomon olivat aikanaan olleet suurmestareita. Aktivistin tietojen mukaan edelleen oli olemassa juutalaisten salainen veriliitto. jonka tarkoituksena oli perinteisten juutalaisten salaliittoteorioiden mukaisesti saada haalittua kokoon kaikki maailman rikkaudet ja hävittää kristinusko. Esimerkiksi Ranskan suuri vallankumous vuonna 1789 oli äärioikeistolaisten väitteiden mukaan juutalais-vapaamuurareiden tekosia, koska juutalaiset saivat kumouksen yhteydessä kansalaisoikeudet. Juutalaisten syyksi nimettiin myös Ranskan kuningas Ludvig XVI:n sekä Ruotsin kuningas Kustaa III:n murhat.

Koska enin osa juutalaisvihamielisistä väitteistä oli kopioitu suoraan Saksasta, Stockmannin tavaratalo esitettiin juutalaisena salajuonena, jonka tarkoitus oli turmella Suomen kansa ylellisyystavaroilla. Se oli ainoa tavaratalo Suomessa, joten siihen täytyi syyte kohdistaa. Myös elokuvateollisuus oli juutalaisten käsissä ja turmeli viatonta nuorisoa näyttelijöiden "aistillisilla eleillä".

Joka tapauksessa loppupäätelmä on, että edes äärioikeisto ei Suomessa täysin sydämin vastustanut juutalaisia, koska tarmo kohdistettiin Neuvostoliiton vihaamiseen. Yllättävimpiä tietoja kirjassa on, että Venäjän vallan aikaan vastustettiin kansalaisoikeuksien antamista juutalaisille, koska monet näistä olivat ruotsinkielisiä, eikä kansallisuusaate halunnut yhtään lisää ruotsalaisia maahan. Myöhemmin 30-luvulla juutalaisvihamielisistä suurempi prosentti oli suomenruotsalaisia.

Kirja on väitöskirjan populaariversio, mikä näkyy oppineesta tyylistä.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home