My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, January 10, 2007

Jacob Jervell: Historian Jeesus

Pieni, mutta selkeä kirja Jeesuksesta historioitsijan kannalta. Selviää, että Jeesuksesta ei ole ainuttakaan varmaa tietoa omalta ajaltaan eikä ainuttakaan puolueetonta lausuntoa. Evankeliumit, Paavalin kirjeet jne. ovat jo alkukirkon kokoamia varhaisen kristinuskon näkemysten mukaisesti. Selviää myös, että liikkeellä oli Jeesuksen lausumia ja muita lyhyitä suullisia kertomuksia, joista tekstit koottiin. Niinpä Uuden testamentin tekstit ovat keskenään monessa suhteessa ristiriitaisia - ne on koottu kansan muistitedosta kuten Kalevala.Jeesus itse osoittautuu karismaattiseksi kapinoitsijaksi, jonka tuomio ja kuolema olivat ilmeisesti juutalaisen lain vastaisia - hänen on täytynyt säikäyttää vallanpitäjät perusteellisesti. (Tulee Muhammed mieleen.)

Historiatiede voi jossain määrin valottaa Jeesuksen julistusta ja esiintymistä. Se voi selvittää, mikä näkemys hänellä oli tisestään. Se voi osoittaa, että hänet naulittiin ristiin Pontius Pilatuksen aikana. Se voi osoittaa, että Jeesuksen kuoleman jälkeen joukko ihmisiä väitti Jeesuksen nousseen kuolleista. Tämä on historiallisesti melko varmaa tietoa.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Raamattuhan on tuolta n. 2000v sitten ajalta ylivoimaisesti eniten kopioina säilynyt kirja. Eikö se jo todista jotain Jeesuksen merkittävyydestä? (Alfa-kurssin ensimmäisellä kurssikerralla kerrotaan tuosta.)

10:57 AM  
Anonymous Anonymous said...

Historiallinen Jeesus.

http://koti.phnet.fi/petripaavola/zeitgeist_elokuva.html#15

Jeesuksen kuolema.

http://koti.phnet.fi/petripaavola/zeitgeistaddendum.html#3

11:20 PM  

Post a Comment

<< Home