My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, January 29, 2007

Cornelia Funke: Musteloitsu

Tässä on kirja, jossa on lumousta. Cornelia Funke on ilmoittanut, että kyseessä on trilogian keskimmäinen osa. Kolmas osa valmistuu ilmeisesti vuonna 2008, joten sitä pitää vähän odottaa.

Kirjailija on itse kertonut, että ensimmäinen osa, "Mustesydän", oli tarkoitettu yksittäiseksi tarinaksi, mutta juoni ei jättänyt häntä rauhaan. Sen huomaa. En ollut erityisen innostunut "Mustesydämestä", mutta "Musteloitsu" on noussut lentoon. Miten maltan odottaa, että saamme kolmannen osan ja selviää, herääkö Tomusormi henkiin ja miten Käärmekallo kuolee?

Idea on ilmassa; kirjat ovat todellisia maailmoita. Monetkin kirjat tuntuvat nykyään tarjoavan samaa ajatusta, mutta eivät ihan tällä tavoin. Muste-trilogiassa kirja nimeltä "Mustesydän" aiheuttaa hämminkiä. Kun joku todella hyvä lukija panee sydämensä ääneen lukemiseen, tarina muuttuu todeksi. Kirjansitoja Mortimer, lempinimeltään Mo, on tällä tavoin tahtomattaan toimittanut meidän maailmaamme erittäin epämiellyttävän rosvojoukon. Lisäksi muualta tulleen henkilön tilalle menee jotakin muuta; niinpä Mon vaimo katoaa Mustemaailmaan. Tästä aiheutunut hämmennys on "Mustesydän"-kirjan sisältö. "Musteloitsussa" Mon Meggie-tytär haluaa Mustemaailmaan ja pääseekin, mutta sinne päätyvät monet muutkin, ja kun kaikki kykenevät yrittävät korjailla juonta ja lukea muutoksia tarinaan, koko juttu menee todella umpisolmuun. Trilogian kolmas osa kenties pelastaa kaiken, mitä pelastaa voidaan.

Juonta siis riittää, mutta Cornelian luomat henkilöt ovat myös kiinnostavia, samoin kuin koko idea - varokaa, ääneen lukijat! Tiedä, mistä itsenne löydätte.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home