My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, November 21, 2006

Francis Wheen: Kuinka humpuuki valloitti maailman

Francis Wheen käy kirjassa läpi suuren määrän nykyhetken humpuukeja - kiukkuisesti, sarkastisesti ja suorapuheisesti. Osansa saavat strukturalistit, Enron, prinsessa Dianan surijat, Tony Blair ja postmodernistit.

Wheeniä kiukuttavat huijareihin uskovat vielä enemmän kuin huijarit itse - kaikenlaiset käärmeöljyn myyjät myyvät miljoonille, eikä kukaan huomaa ilmeistä huijausta, esimerkkeinä Deekah Chopra, John Gray ("Miehet ovat Marsista, naiset Venuksesta") ja homeopatia.

Postmodernismista seuraava esimerkki: feministi ("liikkeen ylipapitar") Luce Irigaray tuomitsi Einsteinin kaavan E = mc2 "seksuaalisena", koska se "etuoikeuttaa valon nopeuden muiden (vähemmän maskuliinisten) ominaisuuksien kustannuksella, vaikka ne ovat meille elintärkeitä". Tony Blair vaimoineen osallistuivat seremoniaan, jossa he istuivat intiaanisaunassa samalla kun heille luettiin pitkiä pätkiä mayojen (oletettavasti) loitsuista. Sen jälkeen he söivät vesimelonia, hieroivat toisiinsa vesimelonin jäännökset ja mutaa ja kävelivät mereen peseytymään. Madonna ja Demi Moore uskovat, että pään päällä heilutettu kananraato vetää negatiivisen energian heistä.

Tällaiset henkilökohtaisen idotismin välähdykset vaihtelevat taloustieteen raskaamman humpuugin välissä. Erinomaista luettavaa, ellei isku osu oman lempiuskomuksen nilkkaan.

1 Comments:

Blogger Booksy said...

Luit tämän ihan tuoreelta - minä löysin vasta nyt :-) hauskaa kyllä valitsin tuon saman esimerkin Irigaray'sta, se on jotenkin niin upea!

8:39 AM  

Post a Comment

<< Home