My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, November 03, 2006

Dava Sobel: Galileon tytär

Galileo Galilein tarina hänen tyttärensä näkökulmasta. Galileilla oli kolme aviotonta lasta, poika ja kaksi tytärtä. Hän sijoitti tyttäret luostariin välttyäksen maksamasta myötäjäisiä. Vanhempi tytär otti luostarinimen Maria Celeste ja kirjoitti isälleen kirjeitä kuolemaansa asti. Dava Sobel on käyttänyt näitä kirjeitä Galilein elämäkerran välissä antamassa inhimillistä näkökulmaa.

Maria Celeste oli syvästi kiintynyt isäänsä ja huolehti tämän hyvinvoinnista ja terveydestä luostaristaankin käsin. Kirjeet ovat ihastuttvan intiimejä:

"Palautan tässä teille myös pöytäliinan, johon olitte käärinyt lähettämänne lampaan, ja muistutan, että teillä on yksi meidän tyynyliinamme, se jonka panimme siihen kannelliseen koriin paitojen suojaksi."


Samalla kirja on kuvaus Galilein elämästä ja sovittamattomasta ristiriidasta paavin kanssa. Inhimillistä tragediaa siinäkin; he olivat mitä parhaat ystävät, kunnes paavi kääntyi Galileita vastaan. Mikään ei ole niin murhaavaa kuin entisen ystävän raivo. Vaikka dramaattiset kuvaukset Galileista inkvisiton vankilasta, Galileista polttorovion uhan alla, Galileista polvistumasta säälimättömien tuomareidensa edessä eivät pidäkään paikaansa, paavin sitkeä ja kestävä vaino vanhaa, sairasta ja lopulta sokeaa miestä kohtaan on mieleen jäävää.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home