My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, November 05, 2006

Barbara Hambly: The Time of The Dark

Darwath-trilogian ensimmäinen osa. Tuntuu aluksi tutulta tarinalta fantasiakirjojen tulvassa: Gil on historian opiskelija Kaliforniassa, Rudy maalaa autoja. Gil näkee aluksi unta oudosta maailmasta ja huomaa olevansa siellä valveillaankin. Hänen näkemänsä velho, Ingold, istuu seuraavaksi hänen keittiössään ja pyytää apua. Pimeys on noussut Ingoldin maailmassa, ja prinssivauva Tir on pelastettava. Ingols tuo Tirin Gilin mökkiin, Rudy päätyy sinne sattumalta, auton hajotessa ja pimeys seuraa Tiriä. Ingold joutuu pakenemaan takaisin omaan maailmaansa Tirin, Gilin ja Rudyn kanssa.

Tähän asti tarina on kuin tuhat muuta. Barbara Hamblyn voima on kansanjoukkojen kuvauksessa. Pimeys tuhoaa Darwathin kulttuurin, ja henkiin jääneet pakenevat epätoivoisesti - käyttäytyen juuri kuten ihmiset aina ovat käyttäytyneet. Jotkut heiluttelevat uhkaavasti haravaa, toiset kantavat kanojaan mukanaan. Lapset ovat kovaa porukkaa ja selviytyvät varhain tulleesta talvesta, pimeyden hyökkäyksistä ja jopa Valkoisten Ratsastajien yllätysiskuista. Gil ja Rudy löytävät paikan itselleen tässä kylmässä maailmassa.

Suomen talven keskellä Darwathin lumipyryt ja ulvova tuuli tuntuvat liiankin tutuilta. Ingold ei myöskään ole mikään Gandalfin kopio, vaan nukkavieru vanha mies, jolla on kuluneet, siniset tumput. Politiikka, uskonnolliset ristiriidat ja ihmisten synnynnäinen ahneus ovat myös häviämättömiä.

Barbara Hambly on suosikkikirjailijoitani.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home