My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, October 11, 2006

Sarah Lefanu: In the Chinks of the World Machine

Kirja feminismistä ja science fictionista. Kirja on painettu vuonna 1988. Siitä näkyy, miten nopeasti science fiction -maailma muuttuu. Kirjan lukemisella on nykyään lähinnä historiallista arvoa; kirjoitusaikana naiset olivat tulossa science fiction -kirjoittajien ryhmään, nyt he ovat jo poistumassa siitä fantasiaan. Moni huomattava kirjailija ja kirja on syntynyt vasta Sarah Lefanun tutkielman kirjoittamisen jälkeen.

Arvioinnit feminismistä science fictionissa yleensä ovat silti vielä nykyäänkin arvokkaita. Erityisesti käsitellyistä kirjailijoista James Tiptree Jr:n esittely on säilyvää tietoa (koska hän on kuollut). Ursula LeGuin kirjoitti runsaasti vuoden 1988 jälkeen ja moni tärkeä naiskirjailija ei ollut vielä edes aloittanut. Lefanun kirjaan sopii sama kuin moneen muuhunkin murroskohdassa kirjoitettuun; ne vanhenevat, mutta säilyttävät aikansa kuvan ja ovat siksi arvokkaita.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home