My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, September 19, 2006

Patricia McKillip: Od Magic

Patricia McKillipin kirjat ovat aina olleet suosikkejani ja niitä löytyy hyllystänikin useampia. Hänellä on sanankäyttötaito, joka vie lukijan lumottuun metsään ja hukuttaa sinne. McKillipin kirjoissa magia on asioiden olemukseen uppoamista, lähellä Ursula LeGuinin "tosinimiä". Niinpä hänen velhonsakin ovat usein erikoisia erakkoja, jotka kommunikoivat kivien, puiden ja eläinten kanssa.

"Od Magic" on kirja vapaudesta ja säännöistä, pelosta ja luottamuksesta, ja naisista, joita miehet eivät kuuntele. Velho Od on satoja vuosia sitten perustanut velhokoulun Numisin kuningaskuntaan. Sen jälkeen hän on kadonnut. Kuningas on asettanut koululle tarkat säännöt; magiaa saa käyttää vain opetuksen puitteissa ja opettajien valvonnassa, koska villi magia voi olla valtakunnalle vaarallista. Sääntöjä valvoo nuori, mutta lahjakas velho, kuninkaan neuvonantaja Valoren, jonka kuningas hänen uskollisuuttaan vahvistaakseen on kihlannut tyttärelleen Sulysille. Velho Od itse ilmestyy pohjoisen kylään palkkaamaan nuoren erakon koulun puutarhuriksi. Pääkaupunkiin tulee sirkusseurue, jonka esitys on temppuja ja silmänkääntöä, tai sitten todellista taikuutta. Nämä yhteensattumat - epäilyttävä teatteriseurue, prinsessan kihlaus ja uusi puutarhuri - mullistavat hovin ja kaupungin.

Lempeä ja kaunis kirja.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home