My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, August 29, 2006

Darja Dontsova: Demonin vallassa

Alexandra Marinina on löytänyt paikkansa suomalaisessa dekkaritarjonnassa. Toinen venäläinen naiskirjailija Darja Dontsova ei ole yhtä tunnettu (häneltä on suomennettu kolme kirjaa tähän mennessä, sikäli kuin tiedän).

Dontsova on hyvin erilainen kirjailija kuin Marinina, mutta samaa Venäjää hänkin kuvaa. Marininan viileä, älykäs tyyli on samanlainen kuin hänen älykäs sankarittarensa Nastja. Dontsova on venäläisen rehevä kuvaaja, ja hänen yksityisetsivänsä Dasha Vasiljevna sekoilee tapauksesta toiseen. Ylilyönteineenkin Dashan maailma on silti erittäin uskottava. Tosin kirjailija on hiukan pilaillut; Dasha on elänyt ystävättären kanssa köyhyydessä kuin sisar. Kun ystävätär meni rikkaisiin naimisiin Ranskaan ja jäi rikkaaksi leskeksi, ystävättäret yhdessä väärensivät paperit, joiden mukaan he ovatkin sisarukset, ja nyt Dasha on venäläinen uusrikas, lentää Pariisin ja Moskovan väliä ja kylpee länsimaisessa ylellisyydessä.

Kaikessa muussakin Dashan elämä on liioiteltua. Hän asuu samassa talossa lastensa, miniänsä, pojan lasten, parin palvelijan, viiden koiran ja kahden kissan kanssa. Lisäksi joukkoon ilmestyy aina kummallisia vieraita. Dasha on ollut useasti naimisissa ja yksi ex-aviomies on paitsi mitä parhaimmissa väleissä Dashan kanssa myös jatkuvassa pulassa vuosittain lisääntyvien ex-vaimojensa ja näiden sukulaisten vuoksi.

Tässä tarinassa Dashan perhettä lisätään ex-vaimo Alisalla, tämän marakatilla ja uudella rakastajalla, joka on entinen lääkäri, nykyinen tietäjä. Tietäjän taitojaan mukava Filip tarvitseekin, kun Dasha törmää tapaukseen, jossa ihmisiä hyppii ulos ikkunoista ja kummallinen uskonlahko häärii joka puolella mihin vain silmänsä kääntää. Ei tarvitse kuin lukea Mosnewsiä kun huomaa, miten todenmakuinen tämäkin mystinen Venäjä on.

Riemastuttavia kirjoja nämä Darja Dontsovan opukset. Ja opettavaisia: miten kesytetään kiukkuinen miliisi? Viedään hänelle kotiruokaa miliisiasemalle keskellä yötä.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home