My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, July 01, 2006

Joanne Harris: Herrasmiehiä ja huijareita

Joanne Harrisin kirjan näyttämönä on poikien yksityiskoulu. Hyvin vanha, hyvin yläluokkainen, mutta sen kaiken alla yhtä rahapulan ahdistama ja salaliittojen riivaama kuin mikä tahansa laitos. Koulua katselee portinvartijan mökistä käsin kateellinen silmäpari. Portinvartijan lapsi kärsii vanhempiensa avioerosta, isänsä brutaalista luonteesta ja ennen kaikkea siitä, että hänellä ei ole asiaa portin toisella puolella avautuvaan pyhäkköön. Hän varastaa koulupuvun ja isänsä yleisavaimet ja sulautuu joukkoon - kunnes tuho iskee.

Vuosia myöhemmin sama lapsi on kasvanut aikuiseksi. Hän on hankkiutunut St.Oswaldin opettajien joukkoon ainoana päämääränään kostaa lapsuutensa tragedia ja tuhota koulu - ei nopeasti, kuten tuhopoltolla, vaan hitaasti, tehokkaasti ja sisältä päin.

Kertomus kulkee kahdella äänellä, kostajan ja vanhan opettajan, jolla on omat ongelmansa. Siinä on myös kaksi aikatasoa, lapsen menneisyys ja kostajan nykyhetki.

Varoitus: nyt seuraa osittainen juonen paljastus. Minua jotenkin ärsytti kirjailijan dickensmäinen tapa antaa useille henkilöistään nimiä, joilla on merkitys - Monument, Light, Meek ja niin edelleen. Sitten huomasin, että tämä oli tahallista; hän on kätkenyt draamansa ratkaisun nimiin. Tämä vihjeenä niille, jotka haluavat ratkaista kostajan henkilöllisyyden ennenaikaisesti.

Joanne Harris kirjoittaa viihdettä, mutta viihdyttävää ja älykästä viihdettä. Kesälukemista niille, jotka eivät halua jättää aivojaan narikkaan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home