My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, July 30, 2006

Garth Nix: Sabriel

Juoneltaan tyypillinen etsintäkirja: nuori tyttö saa epätavallisissa oloissa tehtävän, jota suorittaessaan hän on koko ajan hengenvaarassa ja pelastuu niukin naukin. Lopussa on suuri lopputaistelu, maailma on pelastettu ja ilmeisesti rakkauskin astuu kuvaan.

Sabriel eroaa tavallisesta nuorten fantasiaromaanista siinä, että se on ristisiitetty "Elävien kuolleiden yön" kanssa. Sabrielin tehtävä ja virka on johdattaa vainajia Kuolemaan ja liikkua edestakaisin Kuoleman ja Elämän välillä. Kaikenkarvaisia zombieita putkahtelee esiin joka kiven ja kannon takaa. Kulttuuriperintö on kunnossa: yhdeksän porttia, joiden kautta kulejtaan lopulliseen kuolemaan, ovat ymmärtääkseni Babyloniasta kotoisin. Sabrielin säädyllisyys säilyy; Babyloniassa porttien läpi pääsi vain riisumalla jotakin yltään, ja lopullisesta portista kuljettiin täysin alastomina. Tässä ei riisuta mitään, vaan portteja hallitaan erilaisia kelloja soittamalla.

Toinen kulttuurivihje, joka minua ilahdutti: sankari ei muista alkuperäistä nimeään, mutta koska hän on mielestään syyllistynyt narrimaisuuksiin, hän ottaa nimekseen Siera "joka on narrin nimi". Niin se onkin - Shakespearen näytelmässä.

Ihan luettava kirja niille, jotka fantasiasta pitävät. Turhan nopeaa kiitoa mennään - henkilöt jäävät pahvista leikatuiksi, koska heillä ei ole vauhdissa aikaa kehittää oikeaa luonnetta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home