My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, July 17, 2006

Christoper Booker: The Seven Basic Plots

En tiedä, kuuluuko tämä kirja yliopiston kirjallisuustenttien vaatimuksiin, mutta sen pitäisi kuulua, aivan ehdottomasti. En ole koskaan tavannut niin yleispätevää, kaiken kattavaa selvitystä tarinoiden olemuksesta - Bookerin teoria sopii paitsi kirjallisuuteen, myös elokuviin, teatteriin ja jopa normaaliin elämään.

Ensin kirjassa selvitetään maailman seitsemän perusjuonta. Sitten pohditaan, mikä niitä yhdistää. Sen jälkeen siirrytään käsittelemään syytä: miksi me kerromme tarinoita? Ja miksi tarinat ovat tärkeitä? Miksi viimeisten parinsadan vuoden aikana tarinat ovat usein niin epätyydyttäviä (niissä on siirrytty kertomaan egosta sen sijaan, että käsiteltäisiin Minuutta ja harmonian saavuttamista, kuten seitsemässä perusjuonessa).

Paljastan heti loppuratkaisun Bookerin omin sanoin:

What stories can tell us, much more profoundly than we have realised, is how our human nature works, and why we think and behave in this world as we do. That is why I believe that to arrive at proper understanding of why our species has the compulsion to imagine stories is as important riddle as there is left for mankind to solve on this earth.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home