My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, June 26, 2006

Sarah Waters: Silmänkääntäjä

Taikureista on sanonta: "Ne tekevät sen peileillä." Tämä kirja on taikurin työtä, se on tehty peileillä.

Viktoriaanisen Lontoon slummissa asuu Sue. Hänen kasvatusäitinsä on enkelintekijä, nainen, joka ottaa hoitoonsa aviottomia lapsia ja joko antaa niiden kuolla tai myy ne kerjäläisille tai nokikolareille. Rouva Sucksbyn asuinkumppani hrra Ibbs taas on varkaiden luukuttaja. Rouva Sucksby pitää kuitenkin hyvää huolta Suesta eikä anna hänestä tulla taskuvarasta tai prostituoitua. Hänen oma lapsensa on kuollut, hän sanoo, ja Suessa hän näkee tyttärensä.

Kun Sue on 17-vuotias, taloon tulee Gentlemanni-nimellä tunnettu herrasmiesroisto, jolla on suunnitelma. Siihen tarvitaan Suea. Gentlemanni on löytänyt maaseudulta kartanon, jota pitää vanha, hullu erakko. Mies elää vain kirjoilleen. Hänellä on sisarentytär Maud, myös 17-vuotias. Gentlemanni on päässyt taloon järjestämään vanhuksen piirrokokoelmaa. Hän sanoo saaneensa Maudin rakastumaan itseensä. Tytölle on tulossa suuri perintö, mutta vasta, kun hän on naimisissa. Nyt Gentlemanni tarvitsee Suen apua. Suen pitää mennä Maudille palvelijaksi ja auttaa Gentlemannia taivuttelemaan Maud karkaamaan hänen kanssaan ja menemään salaa naimisiin. Sitten Gentlemanni toimittaa Maudin hullujenhuoneeseen, pitää omaisuuteen ja avun palkkana maksaa Suelle osuuden. Maudille siitä ei ole haittaa, hän sanoo, tyttö on jo muutenkin omituinen ja hänen paikkansa olisi joka tapauksessa hullujen joukossa.

Rouva Sucksby yllyttää Sueta, ja tyttö suostuu. Tästä alkaa peilien ja varjojen leikki, jonka synkät yllätyskäänteet pitivät kirjan tiukasti sormissani kaikki yli 600 sivua. Lukijanurani aikana olen harvoin tavannut yhtä yllättäviä käänteitä ja samalla rikasta ja synkkää tarinaa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home