My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, June 06, 2006

Konstantin Paustovski: Rajuilma nousee

Paustovskin omaelämäkerrallisen sarjan "Kertonus elämästä" toinen osa. Ensimmäinen maailmansota on alkanut, ja Konstantin lähtee lääkintämiehenä sairaalajunaan. Hän tutustuu rakkauteensa Leljaan, mutta menettää tämän, kun tyttö kuolee ruttoon. Konstantinin veljet kaatuvat rintamalla, hänen äitinsä ja sisarensa muuttavat etäiseen maalaistaloon. Konstantin jää yksin.

Hän saa lyhyeksi ajaksi töitä valutarkastajana ja sitten lehtimiehenä. Hän on kirjoitusmatkalla pikkukaupungissa, kun vallankumous julistetaan alkaneeksi. Kirja päättyy kiihtymykseen ja toivoon.

Paustovskin kirjoissa kerronnan rytmi ja läpikuultavuus ovat parasta. Venäjänkielen rikkaus tulee läpi erinomaisessa suomennoksessa (Juhani Konkka). Typerinkin ihminen puhuu kuin runoilija Paustovskin kuvauksessa (miten lienee ollut laita todellisuudessa). Näin haastaa vanha, vastenmielinen saituri:

- Minua ei kiinnosta tietää, mitä harrastatte, sanoi ukko. - Nykyään on sellaisia ammatteja, että santarmikin katkaisee jalkansa jos rupeaa ottamaan niistä selvää. Suvaitkaa huomata, on ilmestynyt jopa jonkinlaisia taksaattoreita. Hupsutusta, romanovilaista pötyä.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home