My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, June 24, 2006

Claire Tomalin: Jane Austen

Jane Austen oli vanhapiika, jolle ei tapahtunut koskaan mitään. Hän kirjoitti kirjoja salaa perheeltään, ja sitten hän kuoli.

Ja katin kontit. Janen suuri suku ja merkilliset naapurit olisivat voineet olla aihe kokonaiseen skandaalikirjojen sarjaan. Hänen varakas tätinsä pidätettiin myymälävarkaudesta ja oli vähällä päätyä hirteen. Hänen serkkunsa, Warren Hastingsin avioton tytär, nai ranskalaisen valekreivin, joka mestattiin giljotiinissa. Hän veljensä ystävystyi venäläisten ranskalaisen vakoojan kanssa, joka nai näyttelijättären ja tuli palvelijansa murhaamaksi. Lisäksi vararikkoja, laivastoseikkailuja (kaksi Janen veljistä oli meriupseereita), äkillisiä kuolemantapauksia ja muuta järkyttävää.

Jane itse koki yhden vakavan rakkausseikkailun ja kaksi kosintaa; hän oli koko ajan vaunuissa matkalla linnasta ja asunnosta toiseen; hän osallistui suuren sukunsa kaikkiin tapahtumiin; hän koki suurta köyhyyttä ja äkillistä vaurastumista. Ihmetyttää, että hän koskaan ehti kirjoittaa mitään.

Onneksi ehti. Claire Tomalinin pätevä ja hauska kirja esittää myös kirjallisuusarvostelut Janen kirjoista sekä suvun ja muiden aikalaisten mielipiteet. Jane ei suinkaan piiloitellut kirjoituksiaan, vaan luki niitä ääneen perheelleen. Claire Tomalin on muuten eri mieltä Carol Shieldsin kanssa kirjoista. Jokaisella Jane Austenin ihailijalla on oma, hellitty mielipiteensä, joita on hauska peilata toisten mielipiteisiin. Clairelta sain esimerkiksi sen havainnon, että kun Fanny Price ei päässyt Southamptonista Mansfield Parkiin suvun kohtalonhetkinä, koska kukaan ei ehtinyt hakea häntä, Jane Austen kirjoitti sydämestään; hänellä oli useasti vastaava kokemus.

Kansikuvan piirros Jane Austenista on hänen sisarensa Cassandran tekemä. Omituista kyllä, Jane oli ainoa perheenjäsen, josta ei ole muotokuvaa (lukuunottamatta vajaata veljeä Georgea). Tuntuu siltä, että joko Cassandra ei ollut hyvä piirtäjä tai sitten sisaruksilla oli väleissään huono hetki. Jane ei ole voinut olla ihan noin happamen näköinen.

Tämä taitaa todella olla SE elämäkerta Jane Austenista.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home