My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, May 23, 2006

Vincent Cronin: Ludvig XIV

Tiedossani ei ole muita suomennettuja kirjoja Ludvigista kuin tämä Croninin ja Nancy Mitfordin "Aurinkokuningas". Mitford on hauskempi ja häijympi. Cronin on asiallinen ja käsittelee Ludvigin elämää laajemmin. Molemmat yhdessä antavat kohtuullisen hyvän kuvan miehestä ja kuninkaasta.

Vincent Cronin pyrkii rakentamaan tragedian kaaren miehestä, joka lapsuudessaan joutui nukkumaan reikäisillä lakanoilla, nousi (ja nosti maansa) ennen näkemättömään loistoon, ja vanhana koki kaiken ympäriltään tuhoutuvan; perheensä kuoleman, maansa nälänhädän ja tappion sodassa, joka toisti hänen nuorena käymänsä voittoisan sodan toisin päin; hän menetti kaikki entiset voittonsa.

Ludvig oli kaikesta julkisuudestaan huolimatta pidättyvä ja salaileva mies, niin että on vaikea tietää, onko Croninin kuva nöyrtyvästä, päänsä taivuttavasta vanhuksesta oikea. Kuvaus on kuitenkin upea. Joitakin Mitfordin esiin tuomia asioita olisi suonut Cronininkin käsittelevän enemmän, esimerkiksi Ludvigin suhdetta aviottomiin lapsiinsa ja lääkäreiden asemaa hovissa - Mitfordin mukaan lääkärit onnistuivat vuoden aikana tappamaan Ludvigin pojan, pojanpojan ja tämän vaimon sekä toisen pojanpojanpojista. Toinen pelastui vain, koska lapsenhoitaja tempaisi pojan väkisin lääkäreiltä ja hoiti hänet itse. Cronin viittaa vain mystiseen nuuskarasiaan, joka lahjoitettiin kruununprinsessalle ja katosi, ja myrkytysuhkaan, josta salainen raportti oli antanut ennakkotiedon. Yleensäkin Cronin käsittelee hovin skandaaleita melko vastahakoisesti. Kannattaa siis lukea molemmat kirjat, Mitfordin ja Croninin.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home