My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, May 29, 2006

Juhani Kakkuri: Tulivuoret

Tulivuoret ovat aina kiinnostaneet minua, niin myös tulivuoria käsittelevät kirjat. Jostakin syystä aiheesta on vaikea kirjoittaa - televisio onnistuu paremmin. Viimeksi, kun lainasin kirjastosta tulivuorikirjan, se osoittautui olevan amerikkalainen ns. "kahvipöytäkirja" - raskas käsitellä, täynnä näyttäviä kuvia. Ongelma on siinä, että kun on nähnyt yhden yökuvan laavavirrasta, on nähnyt ne kaikki.

Niinpä Kakkurin kirja on piristävä. Kuvia on varsin suhteellisesti tekstiin nähden. Teksti on hiukan hämmentävä sekoitus henkilökohtaista matkakuvausta (tyyliin "tämä ainutlaatuinen näky jäi mieleeni", mikä ei paljon auta lukijaa) ja asiatietoa tulivuorista. Perustiedot tulevat esiin ja uusia kiinnostavia tulivuoria esitellään, mikä on myös positiivista - kaikki täällä päin maailmaa tietävät Vesuviuksen, mutta Uuden Seelannin tulivuoret ovat vieraampi juttu.

Kakkuri on rehellisen ihastunut aiheeseensa, mikä innostuttaa myös lukijaa. Perustietokokoelma on kunnossa. Kirjan lopussa on hyödyllinen luettelo tulivuorenpurkauksista ajalta 10 000 eKr - 2002 jKr, mikä on hyvää lähdetietoa, jos kirja on oma. Suositellaan tulivuorista kiinnostuneille maallikoille ja opiskelijoille.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home